neděle 23. července 2017

Andy Murray zariadil Britom finále Davis Cupu, ale trofej chce aj Belgicko

Murray odštartoval oslavy v Glasgowe, keď porazil Austrálčana Bernarda Tomice 7: 5, 6: 3, 6: 2. Belgičania v Bruseli prehrávali po sobotňajšej štvorhre 1: 2, lenže najprv David Goffin udržal domácim šancu na postup a ten následne spečatil Steve Darcis. Belgičania hrali finále len raz pred 111 rokmi, práve proti Británii, prestížnu súťaž vznikla len o tri roky skôr.

Dvadsaťosemročný Murray prispel v rodnom Škótsku k zisku všetkých troch bodov. Po hladkom triumfe v úvodnej dvojhre sa s bratom Jamiem postavil aj do štvorhry a spoločne v dramatickej päťsetovej bitke vydreli druhý bod. Postup pečatil v dnešnom súboji tímových jednotiek, v ktorom cez ľahkej zaváhanie v prvom sete nedal Tomica šancu.

"Som nadšený, že sme to dokázali.Vedeli sme, že to bude ťažké, Austrália má obrovskú kvalitu a skúsenosti, ale celý víkend sme mimoriadne tvrdo dreli, "povedal Murray BBC.

Druhý semifinálový duel v Bruseli poslal do rozhodujúceho piateho zápasu David Goffin. Domáce jednička hladko porazila Diega Schwartzman, ktorý prekvapivo nahradil najlepšieho hosťujúceho singlista Leonarda Mayera, ktorý bol po dvoch čtyřsetových dueloch v predchádzajúcich dňoch vyčerpaný.

Súboj o postup zviedli tímovej dvojky Steve Darcis a Federico Delbonis. Úspešnejší bol domáci tenista, ktorý vyhral v štyroch setoch a poslal svoj tím do druhého finále v histórii Davis Cupe. Prvýkrát to bolo v roku 1904…

Bitka o trofej sa uskutoční od 27. do 29.novembra, Belgičania budú mať výhodu domáceho prostredia.

"Pre našu malú krajinu je to niečo úžasné. David hral skvele a dal mi šancu túto prácu dokončiť, "radoval sa Darcis. Domáci tenisti dokonale využili možnosť ukázať sa svojim fanúšikom, pretože Belgicko nehostí žiadny podnik ATP.A po skvelých rokoch Kim Clijstersovej a Justine Heninovej krajiny prežíva aj úspech v mužskom tenise.

Záchrana pre Švajčiarsko, USA, Taliansku…

Tenisti Švajčiarska, Talianska a USA si rovnako ako Česi zaistili v baráži o zotrvanie v elitnej Svetovej skupine Davisovho pohára už po nedeľných úvodných dvojhrách. Švajčiarmi k udržaniu dotiahol druhý hráč svetového rebríčka Roger Federer, Američanom získal rozhodujúci tretí bod debutant Jack Sock a Italy zachránil skúsený Fabio Fognini.

Medzi elitou nebudú v budúcom roku chýbať ani Nemecko, Poľsko, Chorvátsko a Japonsko. Poliaci v rozhodujúcom piatom zápase vyradili Slovensko, keď Michal Przysiezny porazil Norberta Gombos hladko v troch setoch.Chorvátom uľahčili postup pred Brazílii zdravotn� � problémy Thomaz Bellucciho, ktorý musel dnešný úvodný dvojhru za stavu 6: 2, 4: 6, 7: 6 a 4: 0 pre súpera skrečovať pre zranenie chrbta.

Federer, ktorý v Ženeve v dueli s Holandskom márne usiloval o víťazný tretí bod spolu s Marcom Chiudinellim už v sobotňajšej štvorhre, dnes podľa očakávania nezaváhal. Rovnako ako v piatkovom dvojhre nestratil ani set a holandskú jedničku Thiemo de Bakker porazil 6: 3, 6: 2, 6: 4.

Dvadsaťdvaročný Sock, ktorý bol pri svojej premiére v tímovej súťaži jednotkou Američanov, v Taškente ovládol obe svoje dvojhry.Dnes dokázal v štyroch setoch zdolať aj domáce jedničku Denis Istomin 6: 2, 2: 6, 6: 4, 6: 4, hoci sa na antukovom povrchu chvíľami trápil.

Fognini, ktorý v Davis Cupe prekročil už tridsiatku štartov, sa v Irkutsku podieľal na všetkých troch bodoch Talianov. Po piatkovej výhre nad Andrejom Rubljovem pridal v sobotu so Simonom Bolellim víťazstvo vo štvorh re a dnes porazil ruskú jedničku Tejmuraze Gabašviliho 7: 6, 6: 3 a 7: 6.


Žádné komentáře:

Okomentovat